
Apusurile nu a fost deloc low-cost in Thailanda (si nici Thai Lion Air care da lectii low-costurilor de pe la noi)
O vacanta in Asia nu va semana niciodata cu o vacanta in Europa. Teoretic, te duci sa faci aceleasi lucruri; sa vizitezi, sa incerci cat mai multe preparate traditionale, sa faci poze, sa te relaxezi si iar sa vizitezi (si poate ocazionalul snorkeling, scuba dive sau rafting). Insa, practic, regulile jocului sunt schimbate. Si uneori nu vei avea o persoana care sa ti le traduca.
Iar asta pentru ca ai de-a face cu o cultura complet diferita de cea europeana (si probabil si pentru) ca vei sta mai mult timp pentru a vedea cat mai multe locuri exotice. Si cu cat o vacanta este mai lunga, cu atat se pot intampla mai multe lucruri neprevazute. Asa ca astazi iti impartasim cateva recomandari pe care le-am invatat the hard way in prima noastra vacanta in Thailanda. Si cu siguranta nu si ultima!
Avionul este sfant
Daca nu dispui de o vacanta cu adevarat generoasa, adica de cateva saptamani bune (sau chiar luni!), iti recomandam sa alegi mereu avionul ca mijloc de transport prin Thailanda. Trenul ar putea parea un candidat bun, dar o sa pierzi foarte mult timp pe drum (de multe ori aceastea au probleme in Thailanda, nu numai cu ajunsul la timp, dar chiar cu ajunsul), iar asta se traduce cel mai adesea prin oboseala si nervi cand ajungi la destinatie.
Noi am incercat doua low-costuri – Thai Lion Air si Air Asia, dar si o companie de linie, Bangkok Airways (un fel de Taromul lor). Un bilet la low-cost in Thailanda e chiar foarte accesibil, intre 30 si 50 de euro de persoana, si include bagajele de cala! (15 kilograme la Thai Lion Air si 20 la Air Asia) si o gustare pe drum. Iar aeronavele au fost mai noi decat cele de la unele companii de linie din Europa.
Iar drumul cu Bangkok Airways din Koh Samui in Krabi Town n-a fost nici el vreo avere (in jur de 75 de euro de persoana) cu bonusul unuia dintre cele mai pitoresti aeroporturi din lume (cel insular din Samui).
Fereste-te de restaurantele italienesti ale indienilor, dar incearca cu incredere restaurantele indiene ale… indienilor
Din dorinta de a-si face un business de succes, multi indieni veniti in Thailanda si-au deschis restaurante italienesti, chipurile pe placul turistilor. Insa pizza si pastele de acolo n-au nimic de-a face cu delicatesele pe care l-ai incercat poate doar in Napoli. Asa ca daca te saturi la un moment dat de Thai Curry (de orice culoare), Tom Yum si celelalte preparate-semnatura ale bucatariei thailandeze, atunci incearca mai degraba un restaurant indian! Noi ne-am topit dupa Tandoori Nights in Koh Samui si de Koh-i-Noor in Railay.

Si o masa ceva mai traditional Thai – fried „morning glory” si noodle soup la un restaurant de familie din Railay
Nu-ti lua excursii din Romania si nici din prima agentie de turism care-ti iese in cale
In Thailanda gasesti aproape din metru in metru diferite agentii turistice, mai ales pe strazile aglomerate de calatori (gen Khao San Road), iar pachetele oferite sunt aproape identice (cu aceleasi mape de prezentare, poze, trasee, etc.), diferind uneori doar orele de plecare si, evident, pretul.
Sfatul nostru ar fi sa nu te lasi impresionat de ofertele 3-5-7 obiective intr-unul prin care vezi 5 insule, 4 temple, 3 tigri, 2 elefanti si o maimuta intr-o singura zi. Vei face un slalom strict pentru poze si atat. Nu te vei bucura cu adevarat nici de linistea din jurul unui templu, nici de o baie de cateva ore in cascada, nici de o plimbare prin munti.
Iar daca preferi sa explorezi de unul singur, fara sa fii “captiv” intr-un grup, poti lua un taxi spre obiectivele la care nu poti ajunge singur (a se citi fara masina). Asa am vizitat in Koh Samui cascada Na Muang I – am platit drumul pana acolo, am stat cat am poftit si apoi l-am sunat pe sofer care a venit sa ne ia din acelasi loc. Toata distractia asta a costat 800 de bahti (poate mult pentru Thailanda, insa putin pentru Ko Samui de New Years Eve!)
Invata sa detectezi saloanele serioase (si fabuloase) de masaj
Daca-n cazul mancarii, surprizele placute se pot ascunde in locuri cu un design nu tocmai atragator, in cazul saloanelor de masaj un aspect ceva mai ingrijit plus masueze imbracate in uniforma, inseamna adesea si servicii de o calitate superioara. Nu trebuie sa mergi neaparat la spa-urile hotelurilor de 5 stele, pentru ca sa poti obtine un masaj extraordinar la un pret de maxim 200 de bahti, insa nici nu trebuie sa te lasi ademenit in primul loc.
In caz ca ajungi prin Koh Samui, iti recomandam sa incerci saloanele de masaj din lantul Herbs, iar in Chiang Mai garantam pentru C&R Massage si Somphet Massage.
Daca ai de ales intre o cazare mediocra supercentrala si una mult mai draguta, dar mai putin centrala…
…mergi pe cea de-a doua varianta. Taxiurile sunt foarte ieftine in Thailanda (mai ales in orasele mari, ca Bangkok) si exista intodeauna varianta Tuk Tuk daca ai chef de senzatii tari. Si bonusul este un somn bun care-ti garanteaza suficienta energie pentru explorarile din urmatoarea zi.
Si daca tot a venit vorba de taxiuri, iti recomandam aplicatia Grab Taxi. Noua ne-a facut cu siguranta viata mai usoara. De ce? Pentru ca seara este fie foarte greu, fie foarte usor sa gasesti un taxi. Dar niciodata aproape nu vei plati suma corecta. Daca esti intr-o zona mai putin turistica (asa cum am stat noi), unde nu poti gasi taxiuri la fiecare colt, aplicatia iti poate gasi foarte repede o masina.
Iar daca iei un taxi de pe strada, dintr-o zona aglomerata (gen Khao San Road), ai grija la maimutica. A fost de ajuns sa incepem sa glumim cu soferul si apoi sa nu fim atenti 1-2 minute ca aparatul sa sara de la 30-40 bahti la…200, ca la final sa platim cam 400 bahti (pe o cursa pe care de obicei plateam in total 150 bahti!).
Si ce te faci cu hartile cand n-ai net? (ceea ce probabil nu vei avea decat in locurile cu WiFi), 3/4G-ul fiind foarte scump in Thailanda. Daca chiar nu vrei sa te ratacesti sau doresti sa urmaresti traseul taxiului sa fii sigur ca ajungi la hotel si nu in vreo perifierie iti recomandam o alta aplicatie foarte smart – Maps.me. Poti sa descarci, cand ai un net bun, harta Thailandei (sau a oricarei alte tari din lume) si o vei avea mereu cu tine, offline. Poti sa-ti marchezi locuri favorite, sa-ti faci trasee si sa gasesti diferite muzee, restaurante si altele doar avand activat GPSul pe telefon.

Aplicatia Maps.me cu locurile noastre preferate din Bangkok
Nu-ti lua extraordinar de multe haine in bagaje
Pentru ca ne imaginam ca daca tot mergi peste mari si tari ca sa vezi Thailanda nu vei sta doar o saptamana. Insa nu e nimic gresit in a-ti lua haine curate doar pentru 7 zile si asta pentru ca toate locurile pe care noi le-am bifat de-a lungul vacantei noastre (oricat de retrase ar fi fost) aveau Laundry Service stradal. Un kilogram de haine spalate costa cam 30-40 de bahti (dublu daca le vrei si calcate) si le poti ridica in ziua imediat urmatoare, dar exista si serviciul express prin care le ai gata in doar cateva ore.
Noi am fost la 2 spalatorii de-a lungul celor 3 saptamani petrecute in Thailanda si experienta noastra cu ele a fost mai mult decat minunata. Bonus: cu cat ai mai mult spatiu in bagaje, cu atat vei putea sa-ti cumperi mai multe kaftane, pantaloni de pescar, salvari, camasi din in si tot felul de bunatati beauty pe baza de nuca de cocos.

Goodies de tot felul din Thailanda, de la ulei si lip-balm de cocos la crema cu aloe vera si ceai matcha
Promitem ca vom reveni cu un articol despre excursia noastra prin Thailanda, cu poze din Bangkok, Chiang Mai, Ko Samui sau Railay!
Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!
Salut,
Foarte mișto ai relatat.
Aștept cu nerăbdare următoarele destinații.
ApreciazăApreciază
Multumim mult. Vin in curand si cu multe poze!
ApreciazăApreciază
Pingback: (P) Railay, Thailanda: unde ne-am teleporta de Valentine’s Day si ce am purta acolo | escapism.ro
Pingback: Off the beaten path in Cluj-Napoca: Muzeul Farmaciei | escapism.ro
Pingback: Jurnal foto thailandez (partea I) | escapism.ro
Pingback: Jurnal foto thailandez (partea II) | escapism.ro
Pingback: Catmosphere Cat Café: cafeneaua secreta a iubitorilor de pisici din Chiang-Mai | escapism.ro
Pingback: Büyükada – paradisul de langa Istanbul unde timpul a stat în loc [Beau Monde, iulie 2016] | escapism.ro
Pingback: De ce ne-a placut Chiang Mai mai mult decat Bangkok [Beau Monde, august 2016] | escapism.ro