Parisul ascuns turistilor (partea II)

Citeste si despre Parisului ascuns turistilor (partea I)

3. Parcul Buttes-Chaumont


temple sybille parc buttes chaumont Paris

„Temple de la Sibylle”, inspirat de Templul zeitei Vesta din Tivoli, Italia

Foto via Wikimedia Commons – user Lombana

Parc de Buttes Chaumont este cu siguranta unul dintre cele mai interesante si exotice parcuri pe care le-am vizitat vreodata. Situat in NE Parisului, undeva prin arondismentul 19 (si langa statia de metrou omonima), Buttes (in traducere „movila fara verdeata”) Chaumont ocupa circa 60 de hectare, dar ce uimeste la el nu este dimensiunea, ci tematica peisagistica.

Construit de Jean-Charles Alphand, ca aproape toate parcurile din timpul lui Napoleon al III-lea, Buttes Chaumont se inspira din mitologia romana pentru constructia unui templu omagial, Temple de la Sibylle. Expus in varful unei roci de 50 metri, elementul central al parcului este si inconjurat de un lac artificial de 1,5 hectare.

lume in Buttes Chaumont Paris

O zi de week-end in Buttes Chaumont

Foto via Wikimedia Commons – autor Jean-Louis Vandevivère

Vizitatorii se pot refugia de soare intr-o grota cu cascada („sculptata” cu dinamita in timpul constructiilor) sau trece peste un pod suspendat ca apoi sa se piarda intr-o intindere de verdeata ideala pentru citit, un picnic duminical sau sport.

buttes chaumont panorama grota

Vedere panoramica asupra grotei cu cascada

Foto via Wikimedia Commons – user Coyau

parc buttes chaumont iarna

Buttes Chaumont iarna

Foto de Evan Bench

Alte fotografii aici.

4. Palais de Tokyo (si Musée d’Art Moderne)


palais de tokyo

Scene obisnuite la Palais de Tokyo

Si pentru ca recomandarile noastre de pana acum au fost in open air, vom vorbi si despre cateva spatii indoor care ne-au cucerit si nu au din pacate (sau fericire) popularitatea unor locuri precum Centre Pompidou.

Nu trebuie sa fi vreun mare iubitor sau cunoscator de arta moderna si contemporana ca sa fi impresionat de Palais de Tokyo. Un muzeu situat in inima Parisului (dar adesea ignorat sau nestiut de turisti), la o aruncatura de bat de Tour Eiffel si impartit de catre statul francez si orasul Paris.

palais de tokyo

In interiorul unei expozitii de la Palais de Tokyo

Aripa estica apartine primariei capitaliei Frantei si gazduieste Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, iar cea vestica, detinuta si administrata de stat reprezinta chiar Palais de Tokyo / Site de création contemporaine.

palais de tokyo 2

In Palais de Tokyo poti vedea de la instalatii de arta contemporana si live performances la prezentari de moda.

Noi ne-am plimbat printre stalpi de sustinere ce se transforma in copaci, in cadrul unei dintre cele mai suprarealiste si uimitoare expozitie la care am fost vreodata – Baitogogo, a lui Henrique Oliveira. Artistul brazilian s-a jucat efectiv cu arhitectura muzeului, formand un nod gordian din coloanele sale ce se metamorfozeaza din structuri de beton in materie organica. Am gasit si un Making of pe care-l recomandam:

Iar la Musée d’Art Moderne, in aripa estica, aveti sansa sa vedeti lucrari de Picasso, Matisse sau Modigliani, dar si Man Ray, Andy Warhol si Jean-Michel Basquiat.

In ceea ce ne priveste, am avut ocazia sa prindem expozitia temporara Keith Haring – pret de cateva luni au fost expuse panze, sculpturi, instalatii si chiar bucati din zidul Berlinului realizate de celebrul artist si activist. Haring, ca si Jean-Michel Basquiat, a transfigurat artistic cultura stradala a New York-ului anilor ’80.

keith harring paris

Nasterea, moartea, sexualitatea, dar si politica sau religiozitatea sunt temele ce se regasesc (si sunt tratate de multe ori intr-o maniera ironica) in operele ce au fost expuse la Paris.

keith haring paris

5. Peretii vegetali ai Parisului


In Paris muzeele pot fi vizitate si cand sunt inchise! Pe dinafara. Pentru ca locuri ca Musée du quai Branly sau chiar unele case de pe stradute din Saint-Germain au beneficiat de facelift-uri vegetale marca Patrick Blanc. Alte spatii precum Fondation Cartier au devenit si ele semi open-space museums, fiind o combinatie de arta contemporana si jungla, dand impresia vizitatorului ca porneste intr-un adevarat safari in arta contemporana.

perete vegetal musee du quai branly 2

Fatada Musée du Quai Branly, chiar pe malurile Senei

perete vegetal musee du quai branly 3

Foto (ambele) de Jean-Pierre Dalbéra

Dupa ce treci de peretii sai vegetali si intri in Musée du quai Branly, te vei putea plimba printr-o bogata gradina interioara protejata de un perete gros de sticla de zgomotul si agitatia de pe chei. Iar seara, instalatii de lumina si plante fosforescente transforma gradiniile intr-un spatiu desprins din filmul Avatar.

Gradina Musee Quai Branly

Gradina interioara si peretii sai de sticla

Foto de Gilles Clement

 musee du quai branly paris noaptea

Noaptea Muzeelor in gradina Musee du Quai Branly

Foto de Jean-Pierre Dalbéra

Iar cateodata e de ajuns doar sa te plimbi pe strazile din Saint-Germain ca sa descoperi cateva mici comori …

perete vegetal saint germain

Pe strazile din Saint-Germain


 Citeste si despre Parisului ascuns turistilor (partea I)

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto (unde nu este mentionat): arhive escapism.ro
Copyright © escapism.ro

Va urma

Publicitate

Un gând despre “Parisul ascuns turistilor (partea II)

  1. Pingback: Parisul ascuns turistilor (partea I) | escapism.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s