Fie ca l-ai vazut sau doar cochetezi cu ideea sa evadezi cateva zile acolo, Istanbulul este mereu o idee buna! Si chiar daca poate parea un cliseu, orasul de pe malurile Bosforului este unic. De ce e asa depinde de la turist la turist si ca sa parafrazez un citat celebru, „Unicity is in the eye of the tourist”. Pentru mine a fost sinestezia, cum fiecare gust, miros si culoare ma duc cu gandul la el, au fost vecinii mei mieunatori, insulele de la o aruncatura de bat si alte cateva lucruri pe care va las sa le descoperiti mai jos.
1. Rezerva-ti cel putin o noapte pentru Büyükada
Sau in traducere libera „Insula Mare”, Büyükada este cea mai ofertanta si mare dintre cele 9 insule supranumite de catre turcii Princes’ Islands, iar aici se spune ca erau exilati copiii nelegitimi ai sultanilor. Se afla la aproximatiiv 20km Sud-Est de Istanbul, in Marea Marmara si e poate una dintre cele mai bune destinatii de escapism din forfota orasului.
In Büyükada se poate ajunge usor in orice moment al anului cu unul dintre feriboturile care pleaca din Bostanci (30 de minute), Kabatas (30 minute / o ora / o ora si 30 minute in functie de tipul de ambarcatiune), Kadikoy sau Besiktas. Alte detalii si aici.
De fapt, Büyükada reprezinta o vacanta intr-o vacanta. O insula pe care nu se circula cu masina (decat cu exceptia serviciilor de urgenta), ci doar cu bicicleta sau sareta. O insula plina de pisici care prin atmosfera si vibe aduce mai mult a stabiliment colonial din epoca Victoriana decat a oras turcesc.
Uita de claxoanele si aglomeratia din Galata sau de ambuteiajele din Beşiktaş sau Taksim si rezerva o noapte sau doua intr-o casa istorica din lemn alb, construita in stil victorian de vreun print renegat si bucura-te de liniste, mare si drumetii prin natura.
Nu uita sa iti aduci cosul de picnic si ceva bobite de mancare pentru zecii de locuitori blanosi ai insulei. Iar daca esti pregatit sa urci putin, poti manca Şiş köfte si sa privesti intregul ansamblu de insule Adalar la restaurantul Yücetepe Kır Gazinosu (situat langa Manastirea Sf. Gheorghe, pe cel mai inalt deal de pe insula).
2. Uita-te la „Sounds of Istanbul” (Fatih Akin)
Poate unul dintre cele mai bune documentare despre scena muzicala din Istanbul, Sounds of Istanbul prezinta vibranta scena muzicala a capitalei Turcei. Vazut prin ochii sunetistului celebrului Fatih Akin, filmul este un roller-coster printr-o vastitate de genuri muzicale, de la psychedelic rock cantat pe o barja ce pluteste pe Bosfor sau muzica traditionala turceasca la hip hop sau funk si raggae. Este un definite must daca urmeaza sa intri in contact cu Istanbulul si mai ales cu scena de muzica live de acolo!
3. Ia-ti pastilele de alergie
Pentru ca Istanbulul este raiul pisicilor! Chiar daca nu esti vreun hardcore cat person, n-ai cum sa nu te bucuri de prezenta felinelor oriunde te duci. O sa gasesti tipul de pisica rasfatata de cartier rezidential linistit, pisica de port, pisica de cafenea care se gudura constant pe langa tine sau dog-cat care te va urmari oriunde te duci precum un catel!
4. Citeste „Muzeul Inocentei” (Orhan Pamuk) si apoi viziteaza-l
Un excelent portret, dar si omagiu al Istanbului aniilor ’70-’80 il reprezinta romanul „Muzeul Inocentei” semnat de celebrul laureat al premiului Nobel, Orhan Pamuk. Povestea de dragoste dintre omul de afaceri Kemal si mai saraca Füsun are drept background cartierele, cafenelele, hotelurile sau casele din Istanbulul acelor vremuri, pictand pe larg culoarea locala.
Desi conceput in acelasi timp cu cartea, un muzeu adevarat, omonim, este deschis in 2012 de catre acelasi Orhan Pamuk. Museum of Innocence se alfa in Çukurcuma, parte a cartierului Beyoğlu si are expuse zeci de obiecte din viata de zi cu zi a perioadei in care are loc actiunea romanului – Istanbului saptezecist (si aminteste mult prin originalitate si de „Museum of Broken Relationships” din Zagreb, Croatia)
Fanii cartii, dar si simplii vizitatori pot regasi aici cate o instalatie pentru fiecare capitol. Temele recurente din carte (unele aproape tabu precum rolul femeilor in cultura turca, ostracizarea lor pentru pierderea virginatatii inainte casatoriei sau occidentalizarea societatii turcesti hiper-traditionaliste) se concretizeaza pentru vizitatori sub forma unor obiecte ce mai pot fi gasite doar la targurile de vechituri, dar care alaturate creeaza un tablou veridic al orasului copilariei lui Orhan Pamuk si totodata a mediului in care se petrece actiunea romanului.
Alte fotografii aici.
5. Pregateste-te sa mergi mult pe jos
Pentru ca cel mai bun in care poti sa descoperi Istanbulul este sa te pierzi pe strazile sale. Asa ca ia-ti cele mai comfortabile incaltari si descopera on foot comorile ascunse dupa fiecare colt al orasului.
O idee buna ar fi si sa faci un refresh al cunostiintelor tale de table, pentru ca este principalul „sport” practicat in toate ceainariile si cafenelele Istanbulului.
Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!
Pingback: Poate nu stiati, dar in Zagreb exista “The Museum of Broken Relationships” | escapism.ro
Pingback: Miau: cafeneaua secreta a iubitorilor de pisici | escapism.ro
Pingback: Off the beaten path in Cluj-Napoca: Muzeul Farmaciei | escapism.ro
Pingback: Büyükada – paradisul de langa Istanbul unde timpul a stat în loc [Beau Monde, iulie 2016] | escapism.ro
Pingback: Istanbul e pe filmul meu! (jurnal foto si calatorie in timp) | escapism.ro