Prima oara am fost in Asia in 2013, intr-un fel de tur al Japoniei. Au trebuit sa treaca doi ani si sa o cunosc pe Diana ca sa ma reintorc pe cel mai populat continent al lumii. De data asta am ales Thailanda, un vis al amandurora din adolescenta marcata de filmul “The Beach” si ulterior de povestile aduse de backpackeri din Sud-Estul Asiei.
Cum planuiesti o vacanta in Sud-Estul Asiei
Dupa cateva sesiuni serioase de Google-ing si Lonely Planet-ing am decis sa ne petrecem Craciunul si Revelionul 2015-2016 in doua zone complet diferite ale Thailandei: Craciunul in traditionalul Chiang Mai si Revelionul in turisticul Ko Samui – asa s-ar fi putut fi numi si romanul de vacanta, cu subcapitole in Bangkok, Surat Thani, Krabi, Ao Nang, Railay si Poda. In total trei saptamani, sapte orase si doua insule.
Cum in acele parti ale lumii sunt doar doua anotimpuri, cel uscat si cel umed, perioada din jurul iernii (Noiembrie – Martie) este poate cea mai potrivita pentru orice tip de vizita. Poti sa faci plaja, trekking, sa inoti sau sa mergi dintr-un templu in altul (temple hopping) pentru ca ploaia nu te va opri. Este de asemenea si cea mai aglomerata si neprietenoasa financiar perioada, asa ca toate planurile si rezervarile trebuie facute din timp (cu minimum trei luni in avans ar fi recomandarea noastra).
Cum in acele parti ale lumii sunt doar doua anotimpuri, cel uscat si cel umed, perioada din jurul iernii (Noiembrie – Martie) este poate cea mai potrivita pentru orice tip de vizita. Poti sa faci plaja, trekking, sa inoti sau sa mergi dintr-un templu in altul (temple hopping) pentru ca ploaia nu te va opri. Este de asemenea si cea mai aglomerata si neprietenoasa financiar perioada, asa ca toate planurile si rezervarile trebuie facute din timp (cu minimum trei luni in avans ar fi recomandarea noastra).
Un bun prieten al turistul pe meleaguri asiatice este agoda.com (un fel de booking.com pentru Asia) cu care am reusit sa schimbam cazari din mers, fugind de la haosul din Ko Samui pana pe cealalta coasta a Thailandei, in bungalourile din Ao Nang. Totul cu un avion de mici dimensiuni si cu elice (skyscanner.net este o alta aplicatie must-have) astfel ca 1 ianuarie 2016 ne-a gasit pe plajele din Railay.
Looking back, cel mai bine ne-am simtit la munte si la mare, in Chiang Mai si Railay, un paradis al cataratorilor pe stanci, al maimutelor si al celor care pleaca in excursii de scufundari in insulele apropiate, un paradis despre care vom vorbi, poate, in alt articol.
(De) ce ne-a placut asa mult in Chiang Mai
Provincia Chiang Mai, din Nord-Vestul Thailandei, are cate ceva de oferit pentru fiecare, fie ca este vorba despre backpackeri cu un buget redus, de digital nomads, de cupluri tinere sau de familii cu membrii de toate varstele. Capitala omonima are un cartier central bine delimitat de zidurile de aparare din timpul regilor Lanna, unde se afla deopotriva temple faimoase, night markets, saloane de masaj sau cluburi de noapte, iar in jurul orasului, la doar cateva zeci de minute de condus, sunt cele mai inalte varfuri ale Thailandei.
Este o idee buna sa stai in interiorul cartierului vechi, cel inconjurat de zidurile despre care vorbeam mai sus si de un canal de aparare. Majoritatea atractilor din Chiang Mai se afla in acest perimetru, cu foarte putine exceptii. Pentru un mic dejun copios si ieftin (in jur de 250-300 baht pentru 2 persoane, 10 baht = cam 1 ron) poti incerca gradina-restaurant Mild care ofera si o miriada de combinatii de sucuri naturale sau smoothies, multe cu fructe din propria curte, iar pentru o dupa-amiaza laid-back, Clay Studio Coffee reprezinta alegerea perfecta – o gradina mare si umbroasa, dichisita cu sculpturi traditionale ale mesterilor ce lucreaza in lut in spatele casei.
De seara si pana noaptea tarziu poti manca linistit la unul dintre numeroasele night markets (unele se organizeaza doar duminica si antreneaza aprope intreg orasul), iar apoi incearca un masaj la unul dintre saloanele ce angajeaza foste detinute reabilitate; iti garatam cel mai tare foot&back rub pe care l-ai incercat vreodata!
In ceea ce priveste excursiile din jurul orasului, afla ca aproape la fiecare colt de strada este cate o agentie de turism, acestea intrecandu-se pentru oferte cat mai avantoajoase si insolite. La un pret mai mult decat rezonabil, poti face trekking prin jungla cu un ghid, poti mangaia sau chiar face baie cu un pachiderm sau white water rafting pe un traseu de 20 km. Bonus este faptul ca aeroportul din Chiang Mai este foarte bine conectat de curse low-cost de restul Thailandei – noi am dat in jur de 100 euro (in total, pentru amandoi) pe cursele Bangkok – Chiang Mai si apoi Chiang Mai – Surat Thani (pentru conexiunea cu Ko Samui).
Ce am facut mai exact – excursii in si pe langa Chiang Mai si cum am obtinut cele mai bune preturi la ele
Daca in Bangkok am sarit peste excursiile cu vizite la piete plutitoare sau cine pe rau si am preferat sa ne facem singuri traseele zilnice, Chiang Mai ni s-a parut mult mai ofertant la acest capitol si in final am ajuns sa ne cumparam patru astfel de trip-uri, unul pentru fiecare zi full petrecuta in oras.
Daca nu iti iei un singur pachet si vrei sa incerci mai multe oferte, te sfatuim sa mergi la cat mai multe agentii de turism pentru a vedea care au cele mai bune preturi si care ofera cele mai atractive discount-uri. Noi am obtinut, pentru patru excursii cumparate de la aceeasi agentie, o reducere de 200 baht pentru fiecare dintre ele (in total cam 100 ron castigati).
Prima excursie: Night Safari
Nu suntem fanii gradinilor zoologice si din fericire Night Safari nu are nimic de-a face cu ele: intins pe aproximativ 131 de hectare, acest parc natural gazduieste peste 900 de animale dintre care o mare parte (lei, zebre, ursi sau girafe) sunt lasate in libertate. Exista o zona pe care o poti vizita si pe timp de zi denumita Jaguar Trail Zone, practic un traseu de 1.2 km in jurul unui lac spectaculos. Aici te poti intalni cu peste 400 de animale de la tigri albi, jaguari, leoparzi pana la tapiri, maimute, camile si koala. insa adevarata distractie incepe atunci cand termini de parcurs aceasta prima zona a parcului si te indrepti fie spre Savanna Safari Zone (turul cu animale erbivore) si Predator Prowl Zone (turul cu animale carnivore).
https://www.instagram.com/p/_rgCmqgc32/
Vei urca intr-un autobuz deschis cu 50 de locuri si vei fi plimbat prin doua zone naturale populate cu peste 500 de animale. Desi in prima faza am fost mult mai entuziasmati de cel de-al doilea tur, unde speram sa vedem lei sau pume, primul ne-a placut ceva mai mult in final. De ce? Pentru ca am avut ocazia unica sa interactionam cu girafele care si-au strecurat capetele uriase in autobuze in cautare de bunatati de la turisti.
Pretul este de doar 100 de baht/persoana daca vrei sa te plimbi doar pe Jaguar Trail Zone si 800 de baht daca vrei sa mergi si pe traseele cu ghid (Savanna Safari Zone si Predator Prowl Zone). Chiar daca diferenta de bani este una considerabila, noi credem ca varianta all-inclusive merita din plin.
A doua excursie: trekking pe Doi Inthanon
Daca vrei sa te racoresti si sa respiri aer curat (Chiang Mai-ul are un aer ceva mai respirabil decat Bangkok-ul, dar tot destul de poluat), atunci te sfatuim sa incerci o excursie de-o zi pe Doi Inthanon, cel mai inalt munte din Thailanda. Agentiile de turism ofera doua pachete de excursii – cu trekking sau fara – insa noi iti recomandam prima varianta pentru ca traseul dureaza cam doua-trei ore si este destul de usor. si pana la urma de cate ori ai sansa sa te plimbi literalmente cu capul in nori sau printr-o jungla autentica?
La Pagodele Regale si la cel mai inalt punct al Muntelui Doi Inthanon (incluse in excursie) esti dus cu masina, dar pe urma vine si randul urcatului propriu-zis. Prima parte de traseu ne-a purtat printr-o padure falnica cu specii spectaculoase de copaci inveliti in muschi si acoperiti de liane.
Apoi, am fost dusi de-a lungul crestei montane, unde am avut parte de-o priveliste spectaculoasa, cu nori care inghiteau muntii din jur si un caleidoscop de paduri verzi in vale. Pentru ultima bucata a drumului am mers din nou prin padurea racoroasa unde ne-am plimbat printre cascade si rododendroni. Pretul este de cam 800 de baht/persoana, distractia pe toata ziua care include si un pranz copios.
A treia excursie: intalnirea cu elefantii la un sanctuar
Din punctul nostru de vedere, o vacanta in Thailanda nu este completa daca nu petreci cateva ore si in compania elefantilor. Insa nu ne referim aici la clasicele plimbari calare, care din pacate sunt prezente in aproape toate brosurile turistice, ci la o varianta extrem de speciala si de emotionanta oferita de Elefant Jungle Sanctuary, un proiect de eco-turism etic situat la aproximativ 60 km de orasul Chiang Mai. Fondat in iulie 2014, este o initiativa comuna intre membrii tribului Karen si localnicii din Chiang Mai, preocupati de bunastarea elefantilor din Thailanda.
In prezent, format din 5 locatii spatioase (Mountain Village, Tranquil Valley, Paddy Field, Hilltop Paradise si Waterfall Grove Sanctuaries), Elephant Jungle Sanctuary este casa a peste 30 de elefanti ce au fost maltratati pentru turism si apoi salvati, care sunt acum liberi sa se bucure natura inconjuratoare. Aici ai ocazia sa-i vezi in libertate, sa afli mai mai multe despre ei, sa-i hranesti si chiar sa faci baie cu ei in apa si namol sau intr-o cascada. No riding, evident. Putini stiu ca elefantii nu accepta natural sa fie calariti, iar pentru a fi „domesticiti” sunt torturati printr-un procedeu care se numeste Phajaan („distrugerea spiritului”).
O vizita de-o jumatate de zi costa 1,700 de baht/persoana (cam dublu fata de cat ar costa o plimbare pe elefant), insa acesti bani sunt folositi pentru salvarea a noi elefanti, mancare, medicamente, infrastructura si cumpararea de terenuri.
A patra excursie: prima data la water rafting
Cand ne-am dus la agentiile de turism stiam cu siguranta ca vrem doua lucruri: trekking pe munti si o intalnire cu elefantii, insa dand peste brosura cu white water rafting de la Chiang Mai Adventure am zis ca poate este cazul sa iesim putin din zona noastra de confort si sa incercam ceva ce n-am mai facut niciodata pana atunci. Am citit in brosura ca nu este nevoie de niciun fel de experienta, ca nu trebuie sa ai cine-stie-ce conditie fizica si ca pana si copiii de peste 6 ani au voie.
Ca in fiecare excursie, am fost luati de dimineata din fata hotelului si am mers spre nord, la satele din zona Mae Tang (raul cu pricina), unde am petrecut putin timp in tabara din amonte. Acolo ni s-au explicat toate regulile, apoi ne-am echipat cu veste de salvare si casti de protectie, dupa care am plecat pe rau. Am avut de parcurs 10 km (in jur de 2 ore, iar in sezonul ploios poti parcurge 20km) cu 14 vartejuri si cataracte, de diferite dificultati (de la 1 la 4, cele de 5 si 6 aparand doar in timpul sezonului umed). Noi am fost in ianuarie, in sezonul uscat, cand nivelul raului era scazut si nu era teoretic o provocare prea mare, insa va putem spune ca din punctul nostru de vedere senzatiile au fost destul de tari chiar si asa.
Nu a fost experienta floare la ureche pe care ne-o imaginam dupa ce citisem brosura, dar echipa de super-profesionisti de la Chiang Mai Adventure ne-a ajutat destul de mult sa ne invingem fricile si sa traversam fara niciun fel de incident neplacut raul. Recomandam deci aceasta mini-aventura tuturor celor care n-au incercat asa ceva pana acum.
O zi de water rafting cu cmadventure.com costa 1,400 de baht/persoana si include transferul de la hotel la tabara si inapoi, un pranz, asigurare medicala si cateva fotografii cu tine vaslind de zor, surprise de pe marginea raului.
Concluzii
Dupa toata experienta Thai, putem spune cu siguranta doua lucruri: nu vom revizita prea curand Bangkok sau Ko Samui, dar la urmatoarea excursie in Sud-Estul Asiei probabil ca vom mai da un ocol prin Chiang Mai si sanctuarul de elefanti!
Citeste si despre Jurnal foto thailandez (partea I), Catmosphere Cat Café: cafeneaua secreta a iubitorilor de pisici din Chiang-Mai sau despre Cateva recomandari pentru un newbie in Thailanda. Asa cum am fost si noi!
Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!
Credit foto: arhive personale si instagram @escapism.ro
Copyright ©escapism.ro