Anumite vacante seamana cu iubirile de vara. Stii ca au un termen de expirare scurt, ca se consuma aproape instant sau ca prin reintoarcerea la ele e foarte posibil sa nu mai ai parte de bucuria pe care ai simtit-o prima data. Si totusi nu poti sa nu tanjesti macar putin la revederea lor …
Foto de Christian
Malta e genul acela de destinatie, unde probabil nu te vei reintoarce an de an, pentru ca are anumite minusuri; nu e asa de accesibila precum Grecia, Turcia sau Bulgaria si o poti parcurge aproape in totalitate intr-un sejur. Insa asta nu inseamna ca nu-i vei duce dorul pentru ca se diferentiaza destul de puternic de destinatiile clasice de vara.
Mie mi-e dor de…
… bucataria malteza, care nu seamana cu nimic din ce am intalnit pana acum! Am recunoscut, ce-i drept, in diferitele-i preparate, elemente din bucataria franceza, engleza, germana, italiana sau chiar araba, dar felul in care sunt combinate da mancarii o savoare complet noua. Pare ca toate popoarele ce-au invadat (sau doar vizitat) faimoasa insula stancoasa si-au lasat amprenta in preparatele ei culinare. Totusi, influenta italiana predomina:

Bigilla este unul dintre preparatele traditionale malteze – o pasta din fasole cu patrunjel, usturoi, ardei iute, menta si ulei de masline care se serveste pe biscuiti sarati
Foto de paliosrestaurantmalta
Ravioli si pastele de toate felurile sunt omniprezente in restaurantele din Valetta sau St. Julian’s, dar au alt gust decat la mama lor. Maltezii le umplu cu mai multa branza ricotta decat “modelul” italienesc, le fac mai moi si mai mari, sosul lor are mai multe condimente, iar in locul prosciutto-ului pe care-l intalnesti adesea in „Cizma” vei descoperi bucatele suculente de carne de iepure. Daca m-ar pune cineva sa aleg intre pastele italienesti si cele malteze m-as simti ca si cum m-ar pune sa aleg intre cele doua pisici … Fiecare are propriile sale particularitati si calitati. Insa, din pacate, de preparatele malteze nu-ti poti potoli dorul in Romania.
… de restaurantele cochete din zona Spinola Bay – St. Julian’s. Nu sunt atat de scumpe cum ar putea parea la prima vedere (un preparat mai sofisticat costa in jur de 25 de euro), au o vedere superba spre mare si e atat de placut sa urmaresti toate vasele de mici dimensiuni care ancoreaza acolo doar pentru ca pasagerii lor sa manance rapid ceva.
Foto de anthsnap!
… de primul sentiment pe care l-am avut cand am vazut zidurile albe enorme care inconjurau inima capitalei Maltei, Valetta. M-am “pierdut” in ultimii ani prin multe orase mari europene si totusi niciunul nu m-a facut sa ma simt atat de mica si nu m-a impresionat atat de tare la prima vedere cum a facut-o Valetta.
Foto de Leon Benjamin
Foto de Tobias von der Haar
… de haosul districtului Paceville din St. Julian’s. Daca ajungi intr-o noapte de weekend pe acolo vei vedea probabil cel mai mare furnicar de adolescenti (in special italieni) veniti sa se distreze. Cluburi din metru in metru, cu varii genuri muzicale si cocktailuri indoite cu multa apa care se servesc in niste minigaleti cu vreo zece paie pe care Even If You Don’t Care, You Share.
Chiar daca nu esti vreun impatimit al cluburilor si in prima faza te va obosi marea de adolescenti care vocifereaza si gesticuleaza non-stop, tot merita sa te pierzi cateva ore pe acolo. Eu am iesit cu vreo 10 ani mai tanara si cu mai multa energie decat aveam la Revelioanele pe care le faceam cu ai mei si pentru care dormeam la pranz. Ca sa gasesc respectiva zona nici macar nu mi-a trebuit o harta. Follow the noise este singurul sfat pe care mi l-a dat receptionistul cand l-am intrebat cum ajung acolo.
… (si nu in ultimul rand) de linistea serilor petrecute fumand narghilea cu picioarele in apa la Giuseppe’s Lido si sorbind cel mai bun mojito cu pulpa de kiwi de pe pamant !
Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!
Pingback: Destinatii low-cost pe care nu le-au vazut deja toti prietenii tai: Partea III – Hydra, paradisul fara masini, la o ora de Atena | escapism.ro