Parisul ascuns turistilor (partea I)

Am locuit in Paris aproape un an si pot spune ca abia dupa cateva luni bune am inceput sa-l descopar cu adevarat. Pentru ca Parisul seamana mult cu un tort complicat. Are straturi peste straturi pe care le descoperi cu fiecare gura pe care o iei. Cei mai multi ii percep doar glazura – un coridor aglomerat de Luvru, Tour Eiffel la lasarea serii sau o plimbre pe Champs-Élysées noaptea – insa nu au ocazia sa se infrupte cu adevarat din el. Din Parisul asa cum il cunosc doar locuitorii sai si de cele mai multe ori ascuns turistilor.

Coulée verte René-Dumont  (Promenade plantée)


Promenade Plantee Paris

Promenade Plantée

Foto de Katchooo

La Coulée Verte sau centura verde a orasului Paris este poate cel mai bun exemplu de comoara ascunsa in plain sight. In anul 1969 locomotivele cu aburi isi dau ultima suflare pe linia de tren ce uneste Bastille cu Vincennes, linie supraterana ce are sa fie inchisa pentru totdeauna. In timp ce statia de la Place de Bastille este transformata in cladirea noua a Operei, vechiile linii ce trec pe la nivelul etajelor 3-4 ale imobilelor haussmanniene devin La Coulée Verte – 5 km de gradini suspendate cu vegetatie luxurianta, piste de biclete printre copaci si Jardin de Reuilly.

O escapada traditionala a francezilor, Promenade Plantée, primul spatiu verde construit pe un viaduct la o asemenea inaltime, poate scapa cu usurinta turistilor, in ciuda localizarii intr-o zona foarte populara a Parisului. Incepeti explorarea la Place de Bastille, urcand pe una dintre scarile de pe Avenue de Daumesnil. Cei curiosi au ocazia de a arunca un ochi in apartamentele imobilelor ce flancheaza viaductul sau pot observa elemente art-deco care scapa la o simpla plimbare prin oras (ca muzele ce impodobesc cladirea treizecista a Politiei, de langa Gare de Lyon).

Promenade Plantee Paris 4

Vedere inspre avenue Daumesnil

Foto de Katchooo

Promenade Plantee Paris 3

Tunel inspre Bois de Vincennes

Foto de Jean-Louis Zimmermann

De multe ori asemanata cu sora sa geamana din Ney York, the High Line, La Coulée Verte poate sa fie o destinatie perfecta pentru un picnic, o plimbare linistita sau chiar shopping. Daca la capatul sau vestic Promenade Plantée se inalta pana la 10 metri, formand Viaduc des Arts deasupra unor magazine cu marfa artizanala de inalta calitate, in cel estic se afla parcul de la Bois de Vincennes – cel mai mare parc al Parisului, construit de Napoleon al III-lea. Pe drum aveti ocazia sa treceti printr-un tunel de tren cu peretii acoperiti de iedera sau luati o gustare in Jardin de Reuilly (un alt parc, din dreptul strazii Rue de Montgallet).

Si poate cei care-si mai amintesc de Jesse si Celine (Ethan Hawke si Julie Delpy) din filmul Before Sunset al lui Richard Linklater din 2004 s-ar bucura sa afle ca aici au fost filmate mai multe secvente din film.

Alte fotografii aici.


Canalul Saint-Martin si Bassin de la Villette


Canulul Saint-Martin vara

Canulul Saint-Martin vara

Foto de Francisco Anzola

In 1802 prefectura Parisului construieste la ordinele lui Napoleon I un canal care leaga raul (ulterior canalul) Ourcq de fluviul Sena. Finantat dintr-o taxa pe … vin, canalul Saint-Martin ajuta locuitorii Parisului sa treaca cu bine de epidemiile de holera sau dizenterie ca apoi sa devina o ruta importanta pentru transportul de alimente si materiale intr-o capitala ce se dezvolta intr-un rimt din ce in ce mai alert.

Fast-forward 2 secole pana in 2015 si Le canal de Saint-Martin este una dintre cele mai populare destinatii pentru un picnic ad-hoc printre tinerii francezi. Branzeturile, vinul, cantecele la chitara sunt nelipsite seara de seara si alimenteaza voia buna a sutelor (chiar miilor in timpul verii) de oameni ce-si gasesc un adapost pe malurile sale.

basin de la villette

Basin de la Villette

Mergand nord, dam de Bassin de la Villette – prelungire a Canalului Saint-Martin si cel mai mare lac artifical din Paris. Este si locul unde primaria pariziana amenajeaza vara plaje artificiale, aducand nisip pe malurile sale. Aici poti juca pétanque sau poti sta intr-unul dintre cele mai hip localuri si cluburi din Paris. Incearca un cocktail la Point Éphémère sau Comptoir Général (un loc exotic ce aduce mai mult a un hotel din Africa coloniala decat a bar), mananca ceva la Chez Prune si uita-te un film la cinematografele Mk2, alte puncte de atractie ale zonei Saint-Martin – Villette.

Daca mai mergi inca putin spre nord, de-a lungul malurilor, vei ajunge in Parc de la Villette unde ai ocazia sa vizitezi La cité des sciences et de l’industrie, un muzeu cat un stadion de fotbal dedicat stintelor si de care se pot bucura atat adultii curiosi cat si copiii lor. Iar daca te va prinde seara in zona Villette, ai sansa sa vezi un film proiectat in aer liber (22 iulie – 23 august) in cadrul Cinéma en plein air sau sa prinzi un concert al trupei preferate la Zénith Paris.

canal saint martin 2

Vedere de pe un pod asupra Canalului Saint-Martin

Foto de Francisco Anzola

Iar daca podurile metalice tipice zonei sau malurile umbrite ti par cunoscute, este pentru ca aici au fost filmate unele dintre cele mai frumoase scene din filmul lui Jean-Pierre Jeunet din 2001, Amélie.

Alte fotografii aici.


Citeste si despre Parisului ascuns turistilor (partea II) (continuare)

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto (unde nu este mentionat): arhive escapism.ro
Copyright © escapism.ro

2 gânduri despre “Parisul ascuns turistilor (partea I)

  1. Pingback: Parisul ascuns turistilor (partea II) | escapism.ro

  2. Pingback: cinci despre paris. | Despre mine

Lasă un comentariu