Foto de Connie Ma
The Museum of Broken Relationships (sau in croata – Muzej prekinutih veza) din Zagreb, Croatia este un muzeu dedicat, exact cum ii spune si numele, relatiilor esuate. Colectia sa este formata in totalitate din obiecte ramase din foste relatii si insotite de mici descrieri.
Castigator la European Museum Awards si Kenneth Hudson Award pentru cel mai inovativ muzeu, The Museum of Broken Relationships a fost fondat de doi artisti croati – Olinka Vištica, producatoare de film si Dražen Grubišić, sculptor, a caror relatie s-a incheiat in 2003.
Ceea ce a inceput ca o gluma – deschiderea unei expozitii cu obiectele ce-au ramas in urma dupa ce relatia dintre cei doi s-a consumat, s-a concretizat in 2006 cand The Museum of Broken Relationships si-a deschis pentru prima data portile publicului.
In anii urmatori, muzeul a luat calea unui turneu international prin Argentina, Germania, Macedonia, Serbia, dar si Filipine, Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite, colectia fiind vazuta de peste 200,000 oameni intre 2006 si 2010. Numai in Berlin, peste 30 de obiecte ce se afla acum in colectia permanenta a muzeului, au fost donate de catre vizitatori.

Exponat etichetat ca „ex-axe” ce a fost donat de o femeie din Berlin. Aceasta l-a folosit pentru a-i „macelari” toata mobila fostului iubit dupa ce a fost parasita pentru o alta femeie
Foto via Museum of Broken Relationships
Conceptul sau, dupa cum este descris chiar de cei doi creatori, pleaca de la presupunerea ca obiectele au propriile campuri emotionale ce pastreaza „holograme” ale amintirilor si sentimentelor. Fostul cuplu si-a dorit in primul rand sa conserve aceste „mosteniri” prin deschiderea muzeului.
De o originalitate ce aminteste de Museum of Innocence inaugurat de Orhan Pamuk in Istanbul, cel din Zagreb este un definite must pentru oricine e satul de muzeul in intelesul lui clasic.
In manifestul lui Pamuk de la deschiderea „Muzeului Inocentei”, acesta vorbeste de o nevoie de a schimba „marile muzee nationale, precum Luvru sau Hermitage-ul” cu „muzee mici, axate pe individualitati, personale si mai accesibile”. Dorinta de a avea stories in loc de histories.
Museum of Broken Relationships uimeste si conceptual – spatiul este impartit in 3 parti; pe langa partea de expozitii propriu-zisa, muzeul dispune si de un Confessional, o zona interactiva unde vizitatorii isi pot lasa propriile obiecte sau mesaje din foste relatii sau chiar inregistra confesiunile intr-un spatiu intim.
The measure of a museum’s success should not be its ability to represent a state, a nation or company, or a particular history. It should be its capacity to reveal the humanity of individuals.
Incheiem cu poate unul dintre cei mai fini cunoscatori ai heartbreak-ului erei moderne – Bob Dylan …
Foto de Connie Ma
Pingback: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa vizitezi Istanbul | escapism.ro
Pingback: Miau: cafeneaua secreta a iubitorilor de pisici | escapism.ro
Pingback: 9 curiozități despre capitala Croației! | Blog de calatorii
Pingback: Off the beaten path in Cluj-Napoca: Muzeul Farmaciei | escapism.ro