Destinatii low-cost pe care nu le-au vazut deja toti prietenii tai: Partea III – Hydra, paradisul fara masini, la o ora de Atena

hydra-insula-plaja-grecia

Seria de articole cu destinatii low-cost under the radar continua. Dupa ce am vizitat Venetia Nordului, Giethoorn si am facut un popas prin cel mai colorat oras pescaresc din lume, mergem in insula care l-a inspirat atat de mult si unde a trait aproape un deceniu Leonard Cohen. Aceeasi insula despre care si Henry Miller a scris in The Colossus Of Marousi.

Dar unde este aceasta Hydra?


Insula Hydra face parte din Insulele Saronice, fiind situata in Marea Egee la limita dintre Golful Saronic si Golful Argolic. Dar mai important, este o insula uimitor de fotogenica, cu multe case traditionale, golfuri si plaje cu apa cristalina si care se afla la in jur de o ora de Atena (cu ferry-ul din portul Pireu). 

Un alt amanunt care pe noi ne-a atras este ca, precum Buyukada, pe insula nu circula masini, iar aprovizionarea si transportul se realizeaza ca acum 100 de ani, cu ajutorul magarilor.

M-ai convins, cum ajung acolo?


Una dintre cele mai mari companii de ferryboat-uri, Hellenic Seaways, opereaza 3 curse pe zi intre portul Pireu si Hydra. Daca vii cu avionul si aterizezi in Atena, trebuie mai intai sa ajungi in portul Pireu, pentru ca din pacate nu exista ferries direct din capitala Greciei pana in Hydra. Insa daca folosesti Uber, o calatorie din centrul Atenei pana in Pireu, chiar in port, te va costa aproximativ 10 euro. Noi zicem ca merita.

uber-atena-pireus

Soferii de Uber din Grecia au fost si extrem de prietenosi si destul de OK in limba engleza

De acolo va trebui sa iei un Flying Cat sau Flying Dolphin, niste speedboats care te vor duce cam intr-o ora, o ora si jumate (in functie de sezon si cat de agitate de marea) in Hydra. Cum ele sunt operate numai de catre Hellenic Seaways, poti sa iti cumperi biletul (si e bine sa o faci cu ceva timp inainte, altfel ai putea sa nu mai gasesti locuri) online: https://hellenicseaways.gr/en/booking

Hellenic_Seaways_booking_Pireus_Hydra

Un bilet costa 28 euro (doar dus, de persoana sau dublu dus-intors) indiferent de ora de plecare din Pireu: 09:00, 14:15 sau 19:15.

Yay, am ajuns in Hydra – unde stau?


Sfatul nostru, ca intotdeauna in locurile care beneficiaza de acest serviciu este sa iti gasesti o cazare pe AirBnb. Daca nu aveti inca un cont acolo puteti sa va faceti accesand acest link prin care primiti atat voi, cat si noi 100 RON reducere pentru urmatoarea vacanta!

Ca si in Procida, am reusit sa inchiriem o casuta mica si alba, care ne-a oferit tot ce-am avut nevoie pe durata celor 7 nopti cat am stat pe insula.

https://www.instagram.com/p/BTn2PVHArNm/

Tocmai m-am cazat, ce e de facut pe aici?


hydra-insula-port-grecia

Portul principal din Hydra

Multe. Desi aici poposesc si multi industriasi greci bogati (unii detin si case) insula este accesibila pentru toate gusturile si buzunarele si ofera ceva de facut pentru toti.

Poti face baie unde inotau si Leonard Cohen si muza sa, Marianne Ihlen (So long, Marianne fiind poate cea mai cunoscuta melodii inspirate de ea).

Pe insula mai poti gasi inca vreo 5-6 plaje, care cu cat sunt mai departe de port, cu atat devin mai intime. Majoritatea au, din pacate, pietre si nu nisip, deci ar fi bine sa vii cu papuci speciali pentru plaje cu pietre. In afara de asta, noi am putut face baie si in mai.

Recomandam plajele de langa portul principal – sunt cel putin 4, cea mai indepartata fiind la aproximativ 20-25 minute de mers, iar cea mai apropiata (din imaginile de mai sus) la cam 7-10 minute.

hydra-insula-plaja-grecia-4

Drumul spre o plaja ceva mai departe de port

Daca esti gurmand, ca noi, poti manca si asculta muzica live (si se mananca excelent) unde mancau si cantau si Leonard Cohen impreuna cu prietenii care il vizitau, la Douskos Taverna!

hydra-insula-grecia-restaurant-taverna-douskos

Copacul de care se sprijinea si Cohen in pozele LIFE magazine cand venea sa cante si sa manance aici in anii ’60

Dar si alte taverne sunt cel putin la fel de interesante…

hydra-insula-plaja-grecia-restaurant-taverna

hydra-insula-port-grecia-3

Vedere de la una dintre tavernele de langa al doilea port al insulei

Un tanar scriitor pe nume Leonard Cohen


Pe 27 septembrie 1960, la doar 6 zile dupa ce implineste 26 ani, Leonard Cohen, un tanar si destul de sarac scriitor canadian decide sa cumpere o casa decrepita pe insula greceasca Hydra, cu doar 1,500 de dolari, bani primiti mostenire de la o bunica ce decedase recent.

De acolo, inspirat de insula si oamenii din jur, Cohen gaseste linistea necesara pentru a incepe sa-si scrie romanele si poezia si sa isi compuna muzica in camera de la ultimul etaj sau pe terasa. Cohen ii povesteste mamei sale:

It has a huge terrace with a view of dramatic mountain and shining white houses. The rooms are large and cool with deep windows set in thick walls. I suppose it’s about 200 years old and many generations of sea-.men must have lived here. I will do a little work on it every year and in a few years it will be a mansion… I live on a hill and life has been going on here exactly the same for hundreds of years. All through the day you hear the calls of the street vendors and they are really rather musical… I get up around 7 generally and work till about noon. Early morning is coolest and therefore best, but I love the heat anyhow, especially when the Aegean Sea is 10 minutes from my door.

Din pacate, Leonard Cohen s-a stins recent din viata, insa casa in care a trait in anii ’60 inca apartine familiei sale, iar fiul sau vine aici destul de des. A devinit un obicei ca multi dintre cei ce viziteaza Hydra si trec prin fata casei sa lase un buchet de flori. Gasirea ei presupune ceva efort, dar este si un mod ideal de a explora putin una dintre cele mai frumoase zone rezidentiale ale insulei.

hydra-insula-grecia-scari-pisica

Pe langa casa unde a locuit un deceniu in anii ’60 Leonard Cohen

Si, daca esti cu adevarat norocos poti intalni un Leonard Cohen look-alike. Unul dintre proprietarii unei taverne din zona unde se afla casa lui Cohen arata exact ca acesta la 40-50 ani. Pana si vocea ii semana…


Citeste si despre Ce poti face in si pe langa Napoli, Büyükada – paradisul de langa Istanbul unde timpul a stat în loc sau De ce mi-e dor cand mi-e dor de Malta

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!
Credit foto:  arhive personale si instagram @escapism.ro
Copyright ©escapism.ro
Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s