Off the beaten path in Cluj-Napoca: Muzeul Farmaciei

muzeul farmaciei cluj vitrina

Pe cat de rece ne lasa muzeele mari, dedicate operelor de arta clasica pe atat de tare ne incita cele mici, intime si mult mai personale, dedicate unor domenii pe care ne-ar fi placut sa le exploram mai mult, cum ar fi de exemplu…farmacia, chimia sau medicina.

Daca in Bangkok am vizitat Siriraj Medical Museum (un loc extrem de special despre care planuim sa povestim cat de curand intr-un articol), in Cluj am mers la Muzeul Farmaciei situat pe strada Piata Unirii nr. 28, colt cu Regele Ferdinand – chiar in inima orasului. Spatiul respectiv a apartinut celei mai vechi si mai cunoscute farmacii clujene, atestate in anul 1573, care a devenit proprietate privata in secolul al XVIII-lea.

Farmacia a functionat pana-n 1949, transformandu-se apoi in Muzeul Farmaciei care este si astazi.

“Big museums with their wide doors call upon us to forget our humanity and embrace the state and its human masses. This is why millions outside the Western world are afraid of going to museums. (…)

Monumental buildings that dominate neighborhoods and entire cities do not bring out our humanity; on the contrary, they quash it. Instead, we need modest museums that honor the neighborhoods and streets and the homes and shops nearby, and turn them into elements of their exhibitions.”

– Orhan Pamuk, Modest Manifesto for Museums (for the Museum of Innocence, Istanbul)

muzeul farmaciei cluj vitrina

Muzeul Farmaciei din Cluj si cele cinci camere ale sale


Dupa ce achiti taxa modica de intrare de 6 lei (plus inca 20 de lei daca-ti doresti sa faci si poze cu inauntru) intri in prima incapere botezata simplu Camera Materialelor pentru ca acolo se pastrau inainte ingredientele pentru medicamente. Aici ai ocazia sa vezi balantele pe care acestea erau cantarite potiunile, dar si vasele originale in care erau pastrate. Pe masa e si un colt interactiv unde esti invitat sa recunosti dupa miros si aspect o serie de ingrediente de origine vegetala.

muzeul farmaciei cluj vitrina balanta

Din Camera Materialelor ai trei variante de traseu: poti merge fie in Laborator, fie spre Officina, fie spre Sala Cartilor. Ca sa ajungi la Laborator trebuie sa cobori cateva trepte inguste pentru a ajunge in locul unde aveau acces doar farmacistul si asistentul pentru a pastra secretul profesional si pentru a izola mirosurile neplacute. Structura pivnitei este medievala si este totodata si cea mai veche parte a intregii cladiri.

muzeul farmaciei cluj subsol

Susbolul cu adevarat racoros unde se preparau in trecut medicamentele

muzeul farmaciei cluj subsol

Dupa Laborator poti merge in Officina, sala in care pe vremuri se vindeau medicamentele si care mi s-a parut totodata si cea mai spectaculoasa. Tavanul si peretii intrarii sunt decorati cu fresce originale ce includ simboluri ale farmaciei si vindecarii, iar pe masa de receptura din centrul camerei se afla si unele dintre ingredientele folosite de-a lungul timpului – praf de mumie, praf de nestemate, excremente de hyraceum sau glande anale de castor!

muzeul farmaciei cluj vitrina

Vitrinele cu adevarate potiuni

muzeul farmaciei cluj vitrina vitrina

muzeul-farmaciei-cluj-vitrina-glande-castor

Cea de-a patra camera a Muzeului Farmaciei din Cluj este Sala Cartilor unde sunt expuse enciclopediile folosite in trecut de farmacisti, doua manuscrise ale lui Tobias Mauksch, dar si… sticlute pictate manual (printre teme aflandu-se desene cu inimi, porumbei sau cupluri de indragostiti) care contineau in trecut Elixirul Dragostei.

muzeul farmaciei cluj carte veche

muzeul farmaciei cluj carte veche
Ultima camera este cea dedicata aparaturii medicale si reprezinta o colectie de dispozitive folosite in spitalele clujene de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana-n anii ’70. Sunt expuse autoclave, un scaun si tot felul de freze stomatologice, electrocardiografe, aparate si lampi Roentgen, precum si intrumentare folosite in oftalmologie, ginecologie si fizioterapie.

muzeul farmaciei scaun vechi dentist

Scaunul (doar un pic „eerie”) al unui dentist de-acum un secol

Concluziile si experienta noastra


Ce ne-a surprins in mod placut dincolo de casa absolut superba, unde persista inca mirosul (interesant, chiar placut) de farmacie, plus organizarea impecabila a la Cluj, e faptul ca exista o expozitie temporara Harry Potter care face Muzeul Farmaciei atractiv si pentru cei mici.

Si o veste care ne-a intristat si frustrat: In noiembrie 2015, Muzeul Farmaciei din Cluj a primit notificare de evacuare din spatiul in care functioneaza. Imobilul a fost retrocedat vechilor proprietari care vor sa vanda intreaga cladire contra sumei de un milion de euro. Pe site-ul muzeulfarmaciei.ro exista o petitie pe care o puteti semna pentru a impiedica acest demers, dar exista o alta metoda prin care cred ca v-ati putea arata si mai eficient sustinerea pentru un loc extrem de special: mergeti pur si simplu si sa-l vizitati.

Luni, marti, miercuri si vineri muzeul este deschis in intervalul orar 10 -16, joi intre 12 si 18 si mai este deschis in intervalul 10 – 16 in ultima sambata a fiecarei luni. Poate nu este tocmai cel mai fericit program (am citit destul de multe plangeri pe aceasta tema), insa eu una cred ca merita efortul.


Daca vrei sa afli despre alte muzee inedite, am scris si despre Muzeul relatiilor esuate, din Zagreb sau Muzeul Inocentei din Istanbul

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto: arhive escapism.ro
Copyright © escapism.ro

Lasă un comentariu