De ce am vrut sa revin si-n 2016 in Istanbul

Pe vremuri functionam pe principiul Viata e prea scurta ca sa vizitezi de doua ori un loc. Ce-i drept nici nu prea stiam sa calatoresc. Mergeam in alta tara doar ca sa mananc ceva diferit si mai des la restaurante, sa fac nitel shopping, sa admir cum sunt imbracati strainii si sa bifez unul-doua muzee grandioase.

De asta cred ca nici nu simteam nevoia sa revad vreun loc. Insa Istanbulul a fost prima mea vacanta cu Florin si cred ca si prima mea vacanta in care am incercat sa-mi depasesc conditia de turist.

Am mers mult mai mult decat mergeam inainte. Nu mi-am mai luat la mine incaltaminte cu toc si haine incomode de show-off si am preferat sa ma trezesc cat mai de dimineata ca sa pot sa fac cat mai multe intr-o zi. Am incercat sa-mi dau un reset la felul in care calatoream si cred ca am reusit. Am petrecut 9 zile in Istanbul + Buyukada, iar acum planuiesc sa mai incerc o data acelasi traseu.

Am locuri noi de vizitat in Istanbul, locuri de care nu am avut timp prima data, dar si strazi, cafenele sau restaurante la care planuiesc sa ma reintorc pentru ca mi se pare ca ele surprind cel mai bine esenta orasului.

Buyukada, Princes’ Islands


vedere din buyukada cu sareta si casa coloniala

View this post on Instagram

Paradise

A post shared by Diana Marasoiu (@diana_marasoiu) on

 

Cu Buyukada o sa incep pentru ca ori de cate ori sunt obosita de viata la oras si ma gandesc ca mi-ar placea sa stau la un fel de tara care sa nu fie chiar tara, imi vin in minte imagini de acolo.

 

Casele coloniale albe inconjurate de vegetatie luxurianta, pisicile super-relaxate care vin sa le alinti si (in mod ideal) sa le hranesti, aerul incredibil de curat (in principal datorita faptului ca pe insula nu circula masini) si drumul spre un restaurant genial la mare inaltime – doar cateva dintre lucrurile care ma fac sa fiu uberexcited ca ma-ntorc acolo!

View this post on Instagram

Mama pisicilor vagaboande din Buyukada

A post shared by Diana Marasoiu (@diana_marasoiu) on

 

Good to know: Ca sa ajungi in Buyukada faci intre 25 si 60 de minute cu ferry-ul din Kabatas. Durata calatoriei difera in functie de tipul de ferry ales. Alte detalii si aici.

conac colonial din buyukada

View this post on Instagram

Tablele de la miezul noptii

A post shared by Diana Marasoiu (@diana_marasoiu) on

Ce planuiesc sa mai bifez in vacanta din 2016 in Istanbul


Istanbul Modern – muzeul de arta contemporana

Era pe lista noastra de must-see-uri si-n 2015, doar ca am fost atat de vrajiti de plimbarile pe tot felul de strazi cu anticariate, prin bazarul cu mirodenii si de pisicile care ne ieseau in cale ca nu ne-a suras ideea unor ore petrecute indoor. De data aceasta insa avem un motiv in plus: expozitia Till It’s Gone care se inchide pe 5 iunie 2016.

yok olmadan expozitie arta contemporana Istanbul Modern

Imagine din cadrul expozitiei Till It’s Not Too Late

Diversi artisti au intreprins special pentru ea o cercetare conceptuala asupra naturii si asupra problemelor ecologice. Acestia sunt din generatii diferite si au relatii complicate cu conceptul de durabilitate; fiecare aduce propria sa interpretare asupra interactiunii dintre fiintele umane si ecosistem. Expozitia prezinta picturi, sculpturi, instalatii si fotografii a peste 20 de artisti din Turcia si alte zone geografice.

yok olmadan expozitie arta contemporana Istanbul Modern

O alta imagine din cadrul expozitiei de la Istanbul Modern

Good to know: Istanbul Modern e inchis lunea, iar biletul de intrare in restul zilelor este de 25 de lire turcesti (cam 35 de lei).

Kadikoy – zona asiatica a Istanbulului 

Un prieten care a stat la o localnica prin intermediul Airbnb ne-a povestit ca barurile si cluburile cu adevarat cool ale Istanbulului sunt acolo. Ce-i drept, ai suficiente optiuni si-n zona Beyoglu, dar mi-ar placea sa stau o zi sau doua si prin Kadikoy.

In vacanta din 2015 m-am plimbat vreo cateva ore pe timp de zi pe acolo si nu mi s-a parut tocmai atractiv, insa povestile despre locurile hip care sunt si pe multe site-uri de calatorii m-au facut sa-mi reconsider parerea si sa-mi doresc sa-i mai dau o a doua sansa.

karga bar istanbul kadikoy

Karga: unul dintre barurile care ma atrag in Kadikoy

Good to know: theguideistanbul.com recomanda Arkaoda, Ayi Bar, Karga, Shaft si Zeplin Pub. Dintre acestea Karga ma atrage in momentul de fata cel mai tare pentru ca are acel aer dark & grungy plus concerte saptamanale.

O baie turceasca la care poti merge si-n cuplu

Data trecuta am sarit peste aceasta experienta pentru ca am inteles ca nu existau bai turcesti pentru cupluri. Erau fie intrari si zone separate, fie zile diferite pentru barbati si femei. Intre timp am mai studiat problema si am descoperit un spatiu si pentru cupluri: Suleymaniye Hamam, o baie turceasca istorica din Istanbul, situata pe un deal cu vedere la Cornul de Aur.

Suleymaniye Hamam baie turceasca pentru cupluri

Suleymaniye Hamam: baie turceasca pentru cupluri

A fost construita in 1557 de arhitectul turc Mimar Sinan; si a fost numita asa in cinstea lui Suleyman Magnificul. Cladirea este impresionanta, cu peretii imbracati in marmura si cu tot felul de incrustatii pe pereti. Suleymaniye Hamam este o baie traditionala impartita in trei sectiuni: rece, calduta si fierbinte.

 

Temperaturile in sectiunea fierbinte pot ajunge la 40-60 de grade Celsius. Intreaga experienta dureaza intre 60 si 90 de minute, costa 40 de euro de persoana (care pot fi platiti doar cash) si include: spalat, peeling, masaj cu sapunul, dulap in vestiar, prosop pentru barbati si sutien si pantaloni scurti pentru femei si papuci.

Suleymaniye-Hamam

Si intrarea este impresionanta la Suleymaniye Hamam

De ce n-ar trebui s-aveti nicio teama de vizita Istanbulul?


Ultimele atacuri teroriste din Istanbul reprezinta o adevarata tragedie. Insa o alta tragedie ar fi ca oamenii sa nu mai viziteze Istanbulul – atunci teroristii ar castiga. Capitala Turciei si unul dintre cele mai istorice orase din lume s-a situat pe locul al 5-lea in topul celor mai vizitate orase in 2015, primind mai multi turisti decat New York, Singapore, Seul sau Hong-Kong!

Considerand numarul mare vizitatori, posibilitatea de a fi victima unui atac este extrem de mica (chiar neglijabila). Mai mult, Istanbul e considerat unul dintre cele mai sigure orase din lume! Nivelul criminalitatii aici este de 18%, mai mic decat in Londra (23%) sau New York (32%).

Daca vrei sa te feresti de orice surpriza neplacuta cand iti faci vacanta la Istanbul, incearca sa eviti locurile aglomerate si sa iti indrepti atentia spre comorile ascunse de pe malurile Bosforului (de care am vorbit si aici, dar si mai sus). Cele mai interesante locuri nu apar niciodata in brosurile turistice!


Citeste si despre 5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a vizita Istanbulul

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto:  arhive personale si instagram @escapism.ro, suleymaniyehamami.com.tr, istanbulmodern.org, theguideistanbul.com
Copyright ©escapism.ro

 

Publicitate

2 gânduri despre “De ce am vrut sa revin si-n 2016 in Istanbul

  1. Pingback: Büyükada – paradisul de langa Istanbul unde timpul a stat în loc [Beau Monde, iulie 2016] | escapism.ro

  2. Pingback: Istanbul e pe filmul meu! (jurnal foto si calatorie in timp) | escapism.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s