3 saptamani in Japonia (partea I)

Lacul-Ashi-muntele-Fuji-barci

Pescari pe lacul Ashi in umbra muntelui Fuji

Cu castile in urechi si fredonand Alone in Kyoto cobor din avion. Tocmai am trecut printr-un taifun care a lasat in urma 30 de grade cu soare, cer senin si un oras cu care nu m-am mai intalnit niciodata. „Welcome to Tokyo, Japan! Domo arigato!” se aude din difuzoarele uriasului de 450 tone, cu cocoasa, Boeing 747-400 by KLM.

Bilete mai ieftine toamna


Mereu mi-am dorit sa ajung in Asia. Luminile puternice din spatele scrisurilor in japoneza, neoanele din Shinuku sau Shibuya, Udon, Miso, Sushi. Negustori si piete deschise sau temple aurite si paduri de bambus. Cred ca, de fapt, mereu mi-am dorit sa ajung in Japonia.

Lumini-Dotombori-Osaka-Blade-Runner

Zona Dotombori din Osaka unde s-au filmat secvente si din Blade Runner

Osaka-street-food-noapte

Street food traditional delicios, tot pe strazile din Osaka

Calatorului ii sta bine cu drumul, dar mai ales cu Lonely Planet, asa ca prima achizitie a fost ghidul pentru Japonia. Am urmat si cel mai bun sfat al cartii – sa calatoresc primavara sau toamna. Cum eram deja in luna mai, iar florile  de cires sau sakura erau deja old news, am decis ca lunile Septembrie sau Octombrie ar fi ideale – culorile uimitoare pe care le capata frunzele, numarul destul de scazut de turisti (deci lipsa aglomeratiei) si temperaturile mai mult decat placute au fost cele mai convingatoare argumente.

Templu-natura-Kyoto

Templu in mijlocul naturii in Kyoto

Daca ai de gand sa mergi ca noi inseamna sa iti iei si biletele de avion cu 3-4 luni inainte. Iar asta te scuteste de cateva sute de euro in plus. Cu 595 euro de persoana am putut rezerva bilete dus-intors, cu KLM, via Amsterdam. La 18 ore si un taifun de la decolarea de pe Otopeni, aterizam pe Narita!

Excelul e mai important decat crezi


Nu zbori in fiecare zi 18 ore ca sa vezi Kyoto sau Nagasaki. Si nu mananci sushi pe o insula din Pacific sau Okonomiyaki in Hiroshima la fiecare sfarsit de saptamana. Asa ca un minimum de 10-12 nopti de stat acolo este o idee foarte buna. Noi am stat aproape 3 saptamani si am vazut 8 orase, doua insule si mai multe temple, rezervatii naturale sau treceri de pietoni diagonale decat am fi crezut vreodata.

Tokyo-strada-geisha

Geisha moderna pe strazile din Tokyo

Ceva spontaneitate si flexibilitate in itinerariu sunt de asemenea de bine venite, asa ca nu am programat fiecare zi la ora si minut. Ne-am lasat loc de excursii si idei de moment, orase neincluse in planul initial si locuri de care numai japonezii cu care intri in contact stiu. O schita sau tabel Excel cu datele pentru fiecare oras, unde si cat stai e de asemenea smart pentru o excursie mai lunga si cu mai multe hopuri.

Japonia-Lonely-Planet-JR-Pass-bilete-tren

Lonely Planet Japan si suvenirurile de acolo – biletele de autobuz (cele cu anime), de bullet-trains (cele verzi) sau de la muzee

Airbnb e prietenul tau! Si al nostru – asa ca in Tokyo, Kyoto sau Osaka l-am folosit cu incredere pentru a sta intr-o casa autentic nipona (Machyia) de cateva sute de ani, cu pereti de hartie, pentru a dormi ca japonezi adevarati pe tatami sau pentru a capata sfaturi first hand de la locuitorii oraselor vizitate. Si n-am regretat!

Osaka-bay-pescari-skyline-zgarie-nori

Vedere impresionanta spre golful Osaka si zgarie norii din oras

Abonament pentru orice fel de calatorie in Japonia


Sau ce bine e sa ai Japan Rail Pass (poate fi cumparat de aici, iar alte detalii puteti gasi si aici). Timp de  7 zile pentru cam 230 euro (sau 14 zile pentru 370 euro / 21 zile pentru 470 euro), poti calatori cu orice bullet-train (cu cateva exceptii – ca Nozomi sau Mizuho, cele mai rapide dintre ele) apartinand companiei JR, oriunde in Japonia. Daca ti se pare mult la prima vedere, tine cont ca numai un bilet de tren Tokyo – Kyoto ar putea costa in jur de 150-200 euro (depinzand de sezon)!

Muntele-Fuji-telecabina

Telecabina apartinand JR in Hakkone, inspre muntele Fuji

Deoarece transportul public in Japonia a fost privatizat, acum mai multe companii rivalizeaza pentru transportul de calatori intra si interurban. Cea mai mare dintre acestea este JR (sau Japan Railway Group). Desi exista multe tipuri de JR pass (ca JR East Pass, JR Hokkaido Pass, JR Kyushu Pass), doar Japan Rail Pass este valabil in toata Japonia (si ferry-ul Hiroshima – Miyajima). De exemplu, pretul unui JR Pass de 7 zile este aproximativ egal cu o calatorie dus-intors Tokyo – Osaka.

JR-pass-preturi-euro

Noi am optat pentru varianta cea mai ieftina – 7 zile la aprox. 230 euro

Japonia-JR-Pass-bilete-tren

JR Pass-ul meu dupa ce am convertit voucher-ul primit prin FedEx la exchange point-ul de pe aeroportul Narita

Mai este foarte important de retinut ca JR Pass poate fi achizitionat numai din afara Japoniei si are o valabilitate de o luna de la data cumpararii. Il puteti comanda simplu, online, fiind livrat in cateva zile lucratoare prin intermediul FedEx. Retineti insa ca ce primiti prin curier este doar un voucher ce trebuie convertit intr-unul din multele puncte de schimb de pe teritoriul Japoniei pentru adevaratul JR Pass (ca in imaginea de mai sus) ce contine perioada efectiva de calatorie. Insa mai multe despre JR Pass si alte trick-uri pentru o calatorie mai ieftina intr-un articol viitor.

Miyajima-Torii-refluxJPG

Faimosul Torii din insula Miyajima, de langa Hiroshima

Va urma!


Citeste si despre 7 motive ca sa iubesti Kyoto, despre Goto Island sau paradisul secret de langa Nagasaki sau 4 locuri din Japonia unde animalele se simt la ele acasa

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto: arhive personale si instagram @escapism.ro
Copyright ©escapism.ro

5 gânduri despre “3 saptamani in Japonia (partea I)

    • Absolut. Chiar planuiesc o revenire in Japonia la primavara (in special pentru Kyoto si sakura) si o sa incerc sa merg mai mult cu bus-ul. Am fost doar intraurban, dar am ramas oricum uimit – faptul ca vin la fi timp mereu, au aer conditionat sau soferi cu manusi albe chiar daca sunt la periferie sau pe vreo insula. Si trenul e insa la fel de comfortabil, precis si rapid.

      Apreciat de 1 persoană

  1. Pingback: Orasele atomice ale Japoniei – toamna in Hiroshima si Nagasaki | escapism.ro

Lasă un comentariu