5 locuri in care trebuie sa faci o baie

Baile-Szechenyi-Baths-Budapesta-Ungaria-4

Baile termale Szechenyi din Budapesta

Foto de Thierry Kennes (CC BY-NC-ND 2.0)

Italia, Romania, Ungaria, Germania sau Franta. Ce au in comun? Fiecare se poate lauda cu cel putin un loc in care poti inota ca un rege. Indoor sau outdoor, piscina sau lac, nou sau istoric, am scris despre toate. Pe unele le-am testat deja, iar altele si-au facut loc printre primele pozitii ale bucket-list-ului nostru de calatorii.

Evident ca lista nu este exhaustiva, insa am avut printre criteriile de alegere faptul ca majoritatea sunt mai putin cunoscute de catre turisti si la toate se poate ajunge, destul de usor, cu masina sau cu un low-cost. Daca mai stiti vreun loc unic unde poti sa inoti, comentati-ne cu incredere in sectiune de sub articol.

1) Széchenyi baths, Budapesta


baile-szechenyi-baths-budapesta-ungaria-3

Summer in the city

Foto de Alex Proimos (CC BY-NC 2.0)

Desi planul constructiei exista inca din anii 1880, abia pe 16 iunie 1916 isi deschide portile Széchenyi spa, numite asa dupa faimosul politician si scriitor maghiar, István Széchenyi. Constructia propriu-zisa a inceput in 1909, fiind orchestrata de arhitectul Eugene Schmitterer si s-a ridicat la un cost de 3,9 milioane de coroane austro-ungare. Totusi, a avut inca din primul an  peste 200,000 vizitatori!

In prezent, Szechenyi Baths din Budapesta este cel mai mare complex de bai medicinale din Europa. Apele provin din doua izvoare (unul de 73, altul de 77 de grade Celsius) si contin, printre altele, sulf, calciu, magneziu sau bicarbonat; in total peste 6,000,000 litri de apa termala pe zi.

Baile-Szechenyi-Baths-Budapesta-Ungaria

De multe ori aburul de la apele termale creeza aproape un efect cinematografic

Foto de Simon Lee (CC BY-SA 2.0)

Puteti ajunge aici, daca vizitati capitala Ungariei, cu linia de metrou M1 (galbena) sau troleibuzul 72, complexul termal fiind chiar in spatele Pietii Eroilor din centru.

Baile-Szechenyi-Baths-Budapesta-indoor

La Szechenyi se poate inota si indoor

Foto de Jagrap (CC BY-NC 2.0)

2) Stadtbad Neukölln, Berlin


View this post on Instagram

[ 🏊🏻 ] #badetag

A post shared by Debbie Blume (@debbieblume) on


Deschisa in 1914, Stadtbad Neukölln este considerata una dintre cele mai frumoase, dar si mari piscine din lume, ajungand sa gazduiasca pana la 10,000 vizitatori pe zi. Arhitectura este, evident, influentata de baile termale romane si templele grecesti din antichitate, cu mentiunea ca arhitectul Reinhold Kiehl a gandit proiectul ca un ansamblu de piscina plus biblioteca.


Sauna a fost extinsa la renovarea ce a avut loc in 1984, insa aspectul actual al complexului difera foarte putin de cel original. Mai jos si o poza din perioada interbelica, anii ’30, ce sta drept dovada:

https://www.instagram.com/p/BD619cHIcIb/


Bonus:
cel mai recent instameet din Berlin a avut ca gazda un alt bazin istoric, Stadtbad Oderberger, ce-si va redeschide portile publicului din Octombrie anul curent.

3) Les bains municipaux, Strasbourg


View this post on Instagram

[🐟🐟🐟] #strasbourg

A post shared by Helene (@lejauneetlegris) on


Am locuit in Strasbourg cateva luni si cu certitudine cea mai mare descoperire din acest timp au fost baile municipaleLes bains municipaux au fost construite de catre Fritz Beblo intre 1905 si 1908 si au intrat in anul 2000 pe lista monumentelor istorice din Franta. Complexul dispune de 2 bazine de inot, dusuri publice si bai romane (saune, hammam si bai termale).

Am ajuns sa merg de 2 sau 3 ori pe saptamana acolo – intrarea este extrem de ieftina (2 euro), iar aspectul istoric o face cel mai frumos loc in care am intotat pana in ziua de azi. Doar o mentiune: fiti siguri ca veniti echipati de inot, cu slipi, slapi si prosop. Accesul nu va va fi permis in pantaloni scurti de fas sau fara papuci.

4) Giardini Poseidon Terme, Ischia


Giardini-Poseidon-Terme-Ischia-Napoli-Italia

Despre calatoria noastra in Napoli si insulele Ischia si Procida sau unde am stat acolo via Airbnb am scris deja. Ce nu am povestit a fost despre cum am facut baie intr-o gradina botanica; doamnelor si domnilor, Giardini Poseidon Terme din Ischia.

Giardini-Poseidon-Terme-Ischia-Napoli-Italia-2

Majoritatea insulelor din regiunea Napoli sunt de formatiune vulcanica, iar Ischia nu face exceptie. Deci, este normal ca izvoarele cu ape natural fierbinti sa o impanzeasca. Insa gradinile Poseidon transforma experienta unei simple bai termale in ceva unic – 15 piscine descoperite cu temperaturi intre 28 si 40 de grade, o sauna naturala intr-o grota, zone de wellness si beauty si nu in ultimul rand un bazin indoor care arata mai mult a sera unei gradini botanice. Toate construite in stilul bailor romane.

Puteti intra si face baie in oricare cu doar 32 euro pe zi (35 euro in August) sau 27 euro dupa ora 13:00. Mai multe detalii aici.

5) Lacul Ursu, Sovata


View this post on Instagram

Sovata

A post shared by A T T I M A S L I N E (@attimasline) on


Poate nu stiati, dar Lacul Ursu (denumit asa pentru forma sa) din Sovata este cel mai mare lac helioterm din Europa. Apartine unei arii protejate din cadrul unei rezervatii naturale din estul Transilvaniei, in judetul Mures.

Lacul s-a format in 1875, iar datorita continutului puternic mineralizat, vara se produce fenomenul de heliotermie. Temperatura apei variaza intre 10-20 °C la suprafața, 30-40 °C la adancimea de 1 m și 40-60 °C la adancimea de 1,5 m. Inspre sfarsitul verii (luniile iulie-august), straturile apei se omogenizeaza la o temperatura constanta de cam 30 °C.


La Ursu vin anual mii de turisti
 (majoritatea din zona) pentru tratamentul mai multor boli – de la afectiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale pana la boli ale sistemului nervos periferic si boli cardiovasculare.

https://www.instagram.com/p/6Kjph7zOZv/


Citeste si despre alt loc magic unde ai putea sa inoti – insula in forma de inima din Fiji 

Ti-a placut acest articol? Da like paginii noastre de Facebook unde poti sa gasesti si alte articole asemanatoare!

 

Credit foto (unde nu este mentionat): arhive escapism.ro
Copyright © escapism.ro

Lasă un comentariu